Seizoen 18-19: PSP – Beware

Donderdag 29-11-18

Natuurlijk is het alweer een tijd geleden dat we een verslag hebben gelezen van Beware.
El capitano weet dat in de afgelopen weken prima te camoufleren met allerlei andere grappen op onze FB pagina, waarbij de zelfspot hoogtij viert.
Best grappig, maar we komen er steeds vaker achter dat we meer volgers hebben dan gedacht. En deze volgers willen soms nog wel eens de verhalen lezen van onze mannen.
Zelf had deze kalende reporter niet die indruk, maar het schijnt dus echt zo te zijn.
Een aantal volgers komen dan toevallig ook uit het meest populaire oude mannen team van de DID, waar we vanavond tegen moeten spelen.

PSP zijn de mannen waar we al vele sportieve duels mee uitgevochten hebben. Waar we grappen en grollen mee beleefd hebben en waar het op het wedstrijdbord er nog wel eens heet aan toe kon gaan.
Vaak bepaalde de vorm van de dag, het gezelligheidsniveau tussen de 2 teams. Noem het een gezonde rivaliteit.
Vanavond had uitbater Peter wat minder wedstrijden in café de Vlouw, dus zagen we dat het ongeveer 10 graden koeler was dan toen we voor het laatst ( tegen SOA ) deze leuke kroeg verlieten.
Dat ging toen best gehaast, direct na de wedstrijd. Eigenlijk niet des Beware en leek het alsof we chagrijnig, met de staart tussen de benen het café verlieten. Stiekem was dat ook zo en speelden we toen ook een draak van een partij tegen SOA. We kregen flink op de broek, maar de ontiegelijke warmte zorgde ervoor dat we niet wilden blijven en direct vertrokken. Een klote excuus zeg maar…
De leeftijd zal ook wel een rol gaan spelen, hoewel onze oudere tegenstanders daar ogenschijnlijk geen last van hebben.

Peter paste zijn muziek vanavond een beetje aan deze oude mannengroep, wilde eigenlijk een mix tussen de jaren 70 en 90 spelen, maar koos uiteindelijk voor de jaren 80. Een prima keuze.
Er zijn kroegen waarbij de muziekstijl een drama is, zoals bijvoorbeeld het Proeflokaal. Maar dat zal ook wel aan de generatie en smaak liggen van de betreffende barkeeper.
Hans mocht de loting gaan verrichten voor Beware. Hij wilde eigenlijk zijn favoriete El capitano als tegenstander loten, maar dat gebeurde niet. Hans probeert zijn tegenstanders psychologisch te beïnvloeden en bij Nico wil dat nog wel eens lukken. Maar het lukt Nico zelfs om zichzelf al psychologisch te beïnvloeden, dus dat is niet zo moeilijk.

Maar de wedstrijd begon met Rob tegen Stefan, waarbij Stefan zichzelf eerst moest voorstellen omdat we hem niet herkenden. Zijn spelerskaartje kwam in ieder geval nauwelijks overeen met de werkelijkheid. Stefan heeft een flinke metamorfose ondergaan. Hij is al meer dan 50 kilo kwijt, waarvoor een enorm respect.
Maar dat respect was er bij Rob in de wedstrijd in ieder geval niet. Tenminste, zo leek het in de 1e leg. Met 200 punten voorsprong op een dubbel, vergat hij dat het spelletje ook eindigt met die zelfde dubbel. Na 30 gemiste pijlen, pakte Stefan zijn cadeautje uit, die zich daarna excuseerde. Daarmee kwam het psychologische gedeelte van darts weer in beeld. Stefan kwam beter in zijn spel en Rob kwam er bijna niet meer aan te pas. Het werd een 3-0 overwinning voor Stefan.

Toen we in 2007 met Beware begonnen, was de openingswedstrijd (beker) direct tegen de Wurlitzers, die op dat moment in de eredivisie speelden. De Wurlitzers draaiden daar elk seizoen in de top mee en was Erwin degene die toen het enige punt pakte tegen Peter L.. Hij won zijn partij van Peter met 3-2 en troffen ze elkaar 11 seizoenen later weer. Zou het Erwin weer gaan lukken om Peter te verrassen. Het leek er wel op, want Erwin pakte direct de voorsprong. Maar ook hier zorgden een paar psychotische momentjes ervoor dat de wedstrijd verloren ging. Alleen ging het hier om een beslissende leg. Juist in die leg liet Erwin het afweten en frustreerde hij zichzelf, door de winst uit handen te geven (3-2).
Robert vond dat El capitano moest spelen vanavond en bood zich als reserve aan. Robert vond dat Nico in het zadel moest blijven, omdat er een ommekeer van zijn matige reeks in de lucht hing.

Nico speelde de laatste 3 partijen tegen prima tegenstanders, waarbij zijn spel (tijdens de wedstrijd) een enorm verloop liet zien. Van uitstekend spel en de voorsprong pakken, maar het compleet kwijt zijn en verliezen. El capitano voelde wel dat zijn niveau terugkwam, maar kon niet verklaren hoe dat tijdens en wedstrijd ineens zo fout kon gaan. Juist, dat psychologische waar we het in het begin over hadden.
Maar vanavond trof hij Matthijs, die voor PSP de gemiddelde leeftijd enorm naar beneden haalt.
Kijken of hij het dartniveau wel omhoog haalt. Maar dat was vanavond duidelijk niet zo.
Voor Nico de geschikte tegenstander, voor zover die er zijn voor hem dan. Nico gooit voornamelijk tegen zichzelf, maar liet vanavond een prima wedstrijd zien. Redelijke scores en prima dubbels, tot aan de beslissende leg, waar zijn dubbel 10 voor de match stagneerde. Sympathiek zoals Rob kan zijn, haalde hij dit psychologische moment nog even aan. Nico bedankte hem daarvoor, maar gooide deze dubbel gelukkig wel. Zijn 2e competitie overwinning gaat in de boeken en de weg omhoog is ingezet (0-3).

Martin was een paar weken geleden op zijn schouder gevallen en ondervind nog last ervan. Maar zelfs met deze blessure, zou hij in staat moeten zijn om Hans te verslaan. Hoewel Hans nog wel eens kan knallen. Volgens eigen zeggen heeft hij nog wel eens een partij van Steve West gewonnen, maar we vermoeden dat hij daar toen zijn psychologische tactiek voor uit de kast gehaald heeft.
Martin won zijn partij vanavond wel, maar Hans was steeds niet ver weg om een gemiste kans af te straffen. Martin liet het gelukkig niet zover komen en won met 0-3.

Met een 2-2 naar de koppels.

Martin en Rob wonnen hun beide partijen. Zoals verwacht, want dit was vanavond het op papier sterkste koppel. Hun 1e partij moeizaam met 2-3 van Stefan en Hans en hun 2e partij met 0-3 van Peter en Matthijs.
Nico en Erwin zouden voor een bonuspunt kunnen zorgen, wat dan ook gelijk tijdens hun 1e partij gebeurde. Met 2-3 wonnen ze van Peter en Matthijs en verloren ze met dezelfde cijfers van Stefan en Hans. Hoewel er in deze laatste partij maar liefst 5 matchdarts gemist werden, hadden de tegenstanders in andere partijen ook kunnen winnen. Een redelijk gelijk opgaande strijd, zoals altijd tussen deze teams.

Hoewel de teamgame gewonnen werd, werd dit blijkbaar niet geregistreerd door onze captain van lik me versie. Of hij nou zat te slapen, de drank een rol speelde of aan de drugs zat, we zullen het nooit weten. Een ding wat zeker is, dat hij de “schitterende” dubbel 12 gemist had van Erwin en in de veronderstelling was dat we 4-5 gewonnen hadden in plaats van 3-6.
Gewoon een stukje handen schudden en felicitaties gemist, logisch toch?
Hilariteit alom aan de tafel van Beware, want El capitano is notabene de man van de cijfertjes?!

Enfin, boven de 50 ben je oud, zover is ondertussen wel duidelijk…
Beware wint van zijn directe concurrent uit de onderste regionen en kan weer een beetje meedoen met de middenmoot…